Romerike 6-timers Ultramaraton #løpno

20120901-214722.jpg

Løpsdagen da ultraløp skulle løpes for første gang.

Hva er Romerike 6-timersløp?
-du løper så langt du kan i seks timer
-ofte løper en en kort runde om og omigjen
-Romerike 6-timers ble løpt i samme sløyfe på ca 1,3 km
-drikkestasjon hver runde
-god plass for publikum (venner og bekjente…)
-spektakulær speaker i Heming Leira!
-start kl 10:00
-slutt kl 16:00

Mine rundepasseringer og km/tider, plassering pr runde og sluttplassering.
http://topptid.no/results/official?raceid=923#athleteid=12716

Først; hatten av for arrangøren ved Olav Engen, svært godt arrangement!

Kl 10:00 var den klare beskjeden enkelt; klar-ferdig-gå. Alle startet å løpe, totalt skulle det bli 78 tøffe løpere som fullførte. Hvilken plassering havnet jeg på? Vel, underveis varierte det mye.

Jeg hadde på forhånd bestemt meg for åpningsfart, så sakte som mulig. I det starten gikk var jeg med, i et rått tempo. Første hele runden min gikk på 7:05 min på de 1340 meterne. Noe som tilsier ca 5:17 min/km. Eller 52:00 min på 10 km. Tanken var mer 6:30 på km. Men, slik ble det ikke. Og det fortsatte i samme høye tempo. Mila ble passert på ca 55:00 min, det føltes relativt greit. Sola varmet i overkant mye, noe som viste seg etter løpet i form av et rødt ansikt..

Når du vet du har åpnet for hardt, hva tenker en da? Jeg løp og ventet på smellen, og den kom. Dobbelt opp. For etter passering 21,1 km på 1:53 min startet mitt høyre kne å trøblete. Først irriterte det bare, så ble det rask vondt. What to do? Vel, det enkleste er å senke tempo. Jeg senket tempo. Problemet er bare at jeg ikke har trent på å løpe sakte. Så kneet ble bare verre, og under venstre fot gjorde fler smerter seg gjeldene. Langturene mine har vært 16-25 km, og tempo lå ofte på 5:10 pr/km. Vel, det var lite annet å gjøre enn å starte å gå..

Opp mot 30 km spratt km-tiden fra midt på 5-tallet, og opp mot 7:00 min/km. Så kom 8, 9, 10 og sågar 13:00 min/km. Det luktet så mye sprekk at jeg like gjerne kunne bryte. Dvs stoppe løpet og stå av. 30 km ble passert på 3:03 timer.

Jeg valgte å bytte sko, spise en kokosbar og sjokke på med en hel Gel. Hva tror du skjer da? Joooda, da spyr du. Så jeg spydde litt. Og løp (gikk) videre. Det ble løpe 2 min, gå 5 min. Og ja, det gikk saaaakte. Maraton (42,195 meter) ble passert på 4:59 timer. Ikke moro.

Drit og dra, jeg kan bedre enn dette. Jeg har da noe mengde trening i skotten?! Derfor valgte jeg å øke tempoet, det hadde gjort vondt i snart tre timer. Og hva skjer?

Rundetidene start å gå ned, kneet ble litt bedre og livet ble med ett bedre. Det gikk såpass bra at min beste rundetid ble løpt mellom 43de km og 44de km. Tid? Småpene 4:12 min/km. Og jeg var raskest deltaker av alle på samme runde, de 1,3 km gikk unna på 5:24 min. Tempo varierte selvsagt noe, kneet ble bedre men ikke bra – det gjorde fortsatt vondt. (det gjør vondt nå også!) men jeg klarte å holde tempo oppe. Og 5 runder senere var jeg igjen (!) raskeste snute rundt løypa. Nå var jeg passert 50 km, og hadde nådd målet mitt.

Kl 16:00 ble alle behørig bedt om å stoppe løpingen, eller gåingen, uten at det var noen som synes det var vanskelig.

Jeg havnet på 39 plass av totalt 78 fullførte. På de seks timene løp jeg 50,664 meter. Godt fornøyd, selv med høy åpningsfart og dårlig kne:)

Nete sommer er planen å løpe dobbelt så langt. Bring it on!! (skrekk & gru….)

#løpno

Merker at jeg ikke er i en slik tilstand at det blir gjennomlesing;)
-rett ut med blogginnlegget…

20120901-214644.jpg

Publisert av

andreasgossner

Yids: COYS!! -digital interaction still a newborn child! Family, Endomondo & Tottenham! Started blogging october 2011. http://www.facebook.com/sheringham

14 kommentarer om “Romerike 6-timers Ultramaraton #løpno”

 1. Du spurte etter en løpsrapport fra undertegnede. Denne ble postet i facebookgruppe:

  Advarsel. Ikke les videre hvis du ikke tåler skryt;-)

  En oppsummering for spesielt interesserte:

  Under Romerike 6 timers på lørdag løp jeg mitt beste løp noensinne. Det var ikke tilfeldig. Nå vet jeg at det som står i bøkene faktisk stemmer. Når det gjelder trening har jeg i noen år ligget bare på et minimum, men har ikke gitt meg helt og har deltatt i minimum et kortultra i året med labre resultater.

  I juli i fjor fikk jeg ny fastlege , som var grundig og undersøkte meg fra topp til tå. Han konkluderte med at jeg hadde skyhøyt kolesterol, enda høyere blodtrykk og ca. 10 kilo overvekt… Med et selvbilde som veltrent ultraløper ble jeg nødt til å ta meg en titt i speilet og revurdere selvbildet. Legen hadde visst rett. Jeg var i en dårlig forfatning.

  Jeg bestemte meg umiddelbart for å ta tak og satte meg noen delmål.

  Mål 1: Vektreduksjon 10 kg
  Mål 2: Under fem timer på Bislett 50 K
  Mål 3: Pers på 10 km (under 41:43)

  Mål 4 var pers på Romerike 6 timers. I og med at tidligere pers lyder på 57 km ble det målet justert opp kraftig i løpet av sesongen.

  I august, september, oktober og november samlet jeg kilometer. Jeg løp rett og slett det jeg hadde tid til. All tiloverstid har jeg siste året brukt på løping. Jeg kjører aldri bil uten treningsklær bak i bilen. Deltar aldri på kurs og konferanser uten at jeg løper i lunsjen og før middag og når jeg kjører ungene på aktiviteter blir det alltid tid til en løpeøkt mens jeg venter. Det er utrolig hvor mye dødtid et døgn består av selv med fem hjemmeboende unger fra 4-18 år, full jobb og verv.

  I desember kuttet jeg litt på kilometrene og introduserte tempoøkter og intervalltrening. Det endte i en ca. 2 ukers skadeperiode (lyskestrekk) med alternativ trening rett før Bislett.

  Første tre milene på Bislett løp jeg rolig med angst for at lysken skulle smelle til, men det skjedde ikke og jeg tror jeg satte halvmaratonpers på siste halvdel. Fantastisk deilig følelse med negativ split og 4:37, godt under mål 2.

  Da var de to første målene oppnådd. Vektreduksjon og 50 kilometer under fem timer. Da var det bare to mål igjen. På Sentrumsløpet suste jeg inn på 40:39, sur som en padde fordi jeg ikke kom under 40 men fortsatt godt innenfor målsetting. Da hadde jeg gjennomført et skikkelig fartsopplegg to uker før med kortintervaller og hele pakka.

  Et mål igjen og på tide å finne ut av formen og hva som var realistisk som mål på 6 timers. Jeg fant ingen maraton som passet innimellom arbeidshelger, bursdager, konfirmasjoner og speidertur, men fikk heldigvis impulspåmeldt meg til Bertelsens 50 kilometer i mai. Det løpet ble en eneste selvtillitsboost med en tid på 3:59. Jeg må innrømme at jeg la Garminklokka på nattbordet den kvelden og tok den fram flere ganger i løpet av natta for å sjekke om det stemte.

  Da var det ingen tvil. Et dypdykk i hemmelighetene til Lydiard, Pfitzinger og Tom Osler og fullt fokus. Hovedmål over 70 km. Drømmemål over 73 km. Alt er gjort hundre % etter boka og jeg har ikke vært syk eller skadet utenom de to ukene i januar. I somerferien fik jeg skrapt sammen nesten 400 kilometer. Gjennomførte Lydiards tre uker bakkeperiode og mikset med tempoøkter og masse langkjøring. I mangel på på tid til løpskonkurranser har jeg hatt jevnlige tester på trening og har vært nede på 38 på 10 kilometer og 1:31 på halvmaraton. Siste tre ukene klarte jeg til og med å trappe ned, først 75% – 50 % og 30 % siste uka.

  Jeg har aldri følt meg så klar på startstreken noen gang.

  Naturligvis gikk jeg ut alt for fort på løpsdagen og holdt på å sprekke totalt etter 4 timer. Løp rett inn i veggen så det sang. Vafler, Cola, Gullbrød og en lang prat med meg selv fikk meg i gang igjen og jeg klarte utrolige 71,4 km. For mange i denne gruppa er det en rolig langtur, men for meg er dette et helt ubegripelig godt resultat. Jeg har en maratonpers fra Oslo maraton i 2004 på 3:29 og nå passerte jeg maraton på 3.21 og fortsatte i to og en halv time til.

  Kunne ikke vært mer fornøyd.

  Oppsummering:
  Perser på trening: halvmaraton. 10 K, 5K, 3000m.

  I konkurranser 50 kilometer 3:59, Maraton 3:20, 6 timer 71,4.

  Vektreduksjon 22 kilo fra 1. august 2011 til 1. august 2012.

  Vekta har jeg rett og slett regulert med vanlig mat. Spiser rett og slett bare til måltidene og prøver å holde meg til lørdagsgodt en dag i uka.

  Dette viser at treningsteori faktisk virker. Jeg anbefaler alle som ikke allerede gjør det å sette treningen i system og sette seg klare mål. Det gir en helt utrolig følelse å perse i relativt høy alder.

  Nå skal jeg igjen høre på treningsguruene mine og ta det med ro ut 2012. Nå blir det fartsholderjobb i Oslo maraton på den treigeste gruppa og ellers masse rolig koseløping.

  Lykke til med løpingen der ute! Er det noen som har gode forslag til hva jeg skal ha som mål i 2013?

  Hilsen støl, middelaldrende og fornøyd. 🙂

    1. Det hørtes da morsomt ut, om fet kanskje var i overkant der & da!
     -takk for det, og ja, satser på å se ryggen din i flere langløp;)

     Er på VismaSummit og deres lansering av Visma.net og nyter å bare kunne sitte ned å lytte – all den tid Visma er vel subjektive i sin nye økonomibaby!

  1. En slik fremgang på bare ett år og i voksen alder (over 40) kan vel best beskrives i ett ord – imponerende!

   Å leke seg til ca 38:00 på 10k på trening, og pers med bortimot ti minutter på maraton underveis mot målet på 6-timers…!! Som sagt, hatten av:)

   Ditt neste mål? Tja, jeg leter selv etter mitt mål/ultraløp neste år. Alt fra Lappland 24-timers Ultra, Skövde 24-timers til Bornholm Ultrakarusell…
   -men beslutningen tar jeg nok i februar/mars når jeg ser hvordan vintertreningen har utartet seg.

   1. Ja, det fins nok av spennende løp, men husk at mange av dem blir fulltegnet på et svisj. Selv er jeg påmeldt et langt fulltegnet løp i Danmark først i mai så får vi se hvor det bærer… Må vel få løpt et maraton på en skikkelig tid et eller annet sted også. Påskemaraton i Drammen pleier å være en hyggelig sak. Detta er gøy !!!

 2. Ser ut som du lærte litt på ultradebuten. Jeg skal love deg at jeg også har vært der. Kjempetøft at du kom gjennom veggen. Hva løper du neste sommer? Hilsen en støl gammel mann. 😉

  1. Takk for det!
   Neste sommer, vel, jeg vet ikke hvor ennå men skal løpe et 100 km løp. Har du noen tips? Leser om løp i både Norge, Sverige, Storbritania osv.
   -neste stopp er OsloM og planen er å løpe under 4:00 timer!

   1. Sub 4 er du klar for. Det fins mange løp å velge i. Hva med Trolløpet i Bergen rett og slett? Ellers er danskene store på ultraløp. Der er det veldig mye å velge i. Følg med på ultrasidene kondis.no for tips.

 3. Grattis med gjennomført!
  Bra skrevet er det også.

  Føler meg deg midtveis her. Smerte, smerte, smerte…Men du fikset det.
  Sterkt å gjennomføre dette her. Løpe 50 km…Holy moses!

  Ser frem til å følge med deg videre i din Ultramaraton-verden 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s